Машівська районна рада
Машівський район, Полтавська область

Як не захворіти на сальмонельоз

Переглядів: 758

  Сальмонельоз – це гостре інфекційне кишкове захворювання, джерелом інфекції можуть бути яйця птахів, м’ясо тварин, птахів, риба та люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії.

 Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення.

 Перші ознаки сальмонельозу з’являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати час від 2-8 годин до 3 діб і більше.У людини підвищується температура тіла до 38-39? С, виникає головний біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі  випорожнення з домішками слизу (можуть бути без патологічних домішок, або зеленого кольору) до 10-15 разів на добу. Також можливе бактеріоносійство збудника без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються  бактерії протягом  тривалого періоду — від 15 діб  до 3-х місяців.

Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

— обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

— при приготуванні страв використовувати окремий розділовий інвентар для сирого м?яса та риби (дошки та ножі), після використання їх ретельно мити і споліскувати окропом;

—  не їсти недостатньо просмажене чи проварене м’ясо або пити сирі яйця (варити їх необхідно 10 хвилин);

— яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині та інші ) вживати тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці;

— пити тільки кип’ячене молоко;

— не споживати продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;

— продукцію, що швидко псується треба зберігати лише в холодильнику;

— не купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

— споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;

— перед споживанням овочі та ягоди треба обов’язково добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.

Профілактика сальмонельозу здається простою та очевидною, але свідомий та відповідальний підхід до заходів профілактики інфекційних захворювань допоможе запобігти неприємностям та зберегти здоров’я.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 

Машівського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби

В Полтавській області   помічник лікаря епідеміолога      Світлана Шашлова

« повернутися до списку новин