Як не захворіти на сальмонельоз
Сальмонельоз – це гостре інфекційне кишкове захворювання, джерелом інфекції можуть бути яйця птахів, м’ясо тварин, птахів, риба та люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії.
Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення.
Перші ознаки сальмонельозу з’являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати час від 2-8 годин до 3 діб і більше.У людини підвищується температура тіла до 38-39? С, виникає головний біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі випорожнення з домішками слизу (можуть бути без патологічних домішок, або зеленого кольору) до 10-15 разів на добу. Також можливе бактеріоносійство збудника без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються бактерії протягом тривалого періоду — від 15 діб до 3-х місяців.
Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:
— обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
— пити тільки кип’ячене молоко;
— не споживати продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;
— продукцію, що швидко псується треба зберігати лише в холодильнику;
— не купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
Профілактика сальмонельозу здається простою та очевидною, але свідомий та відповідальний підхід до заходів профілактики інфекційних захворювань допоможе запобігти неприємностям та зберегти здоров’я.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Машівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби
В Полтавській області помічник лікаря епідеміолога Світлана Шашлова
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)