Машівська районна рада
Машівський район, Полтавська область

Машівське РУ  ГУ  Держпродспоживслужби в Полтавській області

Переглядів: 23

  Ботулізм - хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

   Збудник захворювання існує в умовах відсутності кисню. У несприятливому середовищі мікроорганізм утворює спори, які тривалий час можуть жити в ґрунті. Джерелом інфекції виступають ґрунт, кишковий вміст тварин, птахів, риб і людей.
Зараження людини відбувається при вживанні продуктів харчування, що містять бактерії, які не піддалися необхідної термічній обробці або зберігалися в умовах відсутності кисню. У даний час консерви фабричного виробництва рідко є причиною захворювання. В основному зараження відбувається внаслідок вживання грибів, м'ясних консервів і продуктів тривалого зберігання (солона риба, ковбаса), приготованих в домашніх умовах без дотримання санітарних норм. Паличка ботулізму не змінює зовнішній вигляд, смак, колір, запах продуктів, а лише викликає здуття банок в результаті скупчення газів. У разі упаковки консервів в бляшані банки все просто: істинний бомбаж упаковки (тобто здуття бляшанки і зверху і з боку дна) вказує на розвиток анаеробної мікрофлори. Однак з консервами, упакованими в скляну тару справа складніша, і вже зовсім важко виявити розвиток бактерій в продуктах, упакованих в модній нині вакуумній упаковці.
     У скляну тару зазвичай упаковуються мариновані продукти, варення, джеми. У таких консервах на забруднення бактеріями може вказувати надмірне утворення бульбашок газу, особливо в «солодких» консерваціях. М'які кришки під тиском газу можуть ставати опуклими, як  і в випадку з бляшаними банками. Бульбашки газу у вакуумній упаковці відразу ж наштовхнуть на думку, що продукт або упакований неякісно, або зіпсований. Однак ботулізм в разі якісної вакуумної упаковки ковбас і копченостей може і не проявлятися явним газоутворенням. Ніщо не заважає мікробам розвиватися безпосередньо всередині продукту.     

                                                   Сприйнятливість людей до цієї хвороби дуже висока.
    Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання  правил та технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, тощо.
      Обов'язковою умовою є підтримання чистоти в місцях, де готують їжу. Продукти перед консервацією необхідно ретельно мити і чистити, а тару стерилізувати. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
     При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. 
У жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
Також краще утриматися від придбання домашніх заготовок у невідомого виробника або «з рук» в місцях несанкціонованої торгівлі.
При найменшій підозрі на ботулізм (порушення зору, туман і двоїння в очах, м’язова слабкість - хворим стає важко утримувати голову у вертикальному положенні, сухість у роті,  зміна тембру голосу, утруднене ковтання) терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 
Начальник  Машівського районного управління  Головного управління 
Держпродспоживслужби в Полтавській області                  А.Г. Міщенко 

« повернутися до списку новин