A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Лейкоз великої рогатої худоби

Дата: 02.07.2020 16:51
Кількість переглядів: 826

   Багато хвороб тварин можуть передаватися людям. Саме з цієї причини нам слід знати, як лейкоз проявляється у корів, і чим небезпечне захворювання для людини. До недавнього часу існували різні думки з цього питання, поки дослідження вчених не підтвердили можливість зараження від ВРХ на лейкоз.

 Щоб зрозуміти причину зараження людей, слід розібратися в самому захворюванні. Справа в тому, що лейкоз ВРХ – це вірусна інфекція, яка призводить до летального результату. З цієї причини поставитися до проблеми варто з усією серйозністю.

 Сам лейкоз – це вірус, який порушує будову ланцюжків РНК в організмі тварини і інфікованих людей. У хворих починає збільшуватися кількість лімфоцитів, що призводить до утворення пухлин і раку крові. А це невиліковна хвороба, як серед тварин, так і серед людей.

 Найчастіше хворіє велика рогата худоба в 4-8-річному віці, але хворіють і більш молоді тварини. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, які виділяють збудник на самих ранніх стадіях захворювання. В виникненні захворювання мають значення гено- та фенотипічні фактори тварин, а також вплив факторів зовнішнього середовища. Основним фактором розповсюдження лейкозу є завіз тварин з неблагополучних господарств. Захворюваність в різних господарствах може коливатись від 3 до 75%.

Причинами захворювання на лейкоз у худоби є:

– перетримання з року в рік та випасання в здоровому стаді лейкозних тварин в приватних господарствах селян;

– безвідповідальне ставлення до свого власного здоров’я та своїх тварин у зв’язку з тим, що деякі власники щорічно ухиляються від досліджень своїх корів на лейкоз та інших хвороб, а хворих тварин під будь яким приводом намагаються залишити у власному господарстві.

 З метою оздоровлення великої рогатої худоби проводяться дослідження тварин весною перед вигоном на пасовище та восени перед постановкою тварин на зимово-стійловий період .

Це дає можливість виявити в стаді хворих на лейкоз тварин та ізолювати їх від здорових; поетапно оздоровити , дбаючи про безпеку та здоров’я людей.

Отже, основними заходами ефективного забезпечення благополуччя щодо лейкозу є:

– своєчасна діагностика хвороби (особливо нових тварин, яких закупляють);

– чітке знання епізоотичної ситуації щодо лейкозу в кожній череді;

– негайна заміна інфікованих вірусом лейкозу тварин на здорових;

– проведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин;

– дотримання асептики і антисептики (використання одноразових шприців) під час масових обробок тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо);

– проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин та ізоляція вірусоносіїв

Тож пам’ятайте, що лейкоз – це не просто вірусна інфекція, а смертельне захворювання. Слідкуйте за станом своєї худоби, аби вчасно діагностувати хворобу.

Інформує :      Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Машівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в  Полтавській області      М.О. Гарячун


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора