A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Що треба знати про кір

Дата: 22.01.2020 16:17
Кількість переглядів: 426

 Картинки по запросу картинка Що треба знати про кір Кір - це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань.

  В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.

  Як відбувається зараження кором. Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому, перебуваючи в одному приміщенні з хворим, легко заразитися. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів, але швидко гине у зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг).
Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.
  Заразитися може будь-яка людина, що не має імунітету. Наприклад, перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.     
  Симптоми кору.  Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У     середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу. 
 При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно викликати медичного працівника. 
Профілактика кору. У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції - випадки повторних захворювань одиничні.
Діти до 6 місяців, що особливо перебувають на грудному вигодовуванні, хворіють на кір украй рідко.
  Основний спосіб профілактики цієї інфекції - активна імунізація. Вакцинація проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація - у шість років.  
 Пам’ятайте!   Відмовившись від проведення вакцинації своєї дитини, ви наражаєте її на високий ризик захворювання з можливими важкими ускладненнями.
  
 Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного
законодавства  Машівського районного управління 
Головного управління Держпродспоживслужби в 
Полтавській області   


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора