A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ МАШІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ

Дата: 21.06.2018 16:02
Кількість переглядів: 739

   За останні десятиліття в багатьох країнах світу та Україні значно зросла кількість надзвичайних ситуацій викликаних повенями, підтопленнями. Причинами підтоплення є підвищення рівня грунтових вод унаслідок сильних опадів і несправності дренажних систем. Нещодавно внаслідок ускладнення погодних умов (сильних дощів) відбулося підтоплення  будинків на Львівщині. У зв’язку з можливим підтопленням  помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг існує ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб.

Ви можете зарадити цій біді дотримуючись простих правил гігієни.

      - Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з підтоплених відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела, які живляться з підземних вод, зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, гноєсховищ, хлівів, сміттєзвалищ, тощо можуть потрапити хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, дизентерії, вірусних гепатитів, черевного тифу, лептоспірозу, сибірки, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, та інші збудники інфекційних хвороб. 
- Звертайтесь до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення Вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості. За неможливості постачання якісної привізної та фасованої води для пиття можна використовувати тільки добре прокип’ячену воду (на протязі 45 хвилин). Для господарських потреб також використовуйте тільки добре прокип’ячену воду.
Для харчування необхідно використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі необхідно застосовувати термообробку: варити, смажити, запікати. Овочі та фрукти ретельно мити кип’яченою водою, потім обдавати окропом.
         - Перед споживанням їжі необхідно ретельно мити руки з милом, руки також можна протирати зволоженими серветками з дезінфектантами.
Комахи, гризуни (щури, миші) можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб. Тому звертайтесь до доступних Вам закладів ветеринарної та санітарно-епідеміологічної служб по питаннях знищення комах та гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.
          Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів: гілля, будівельних конструкцій, тощо та перекопати городи присадибних ділянок на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигрібні вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами призначеними для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою дезінфікуючих засобів (жавель, хлор патронів);
- провести дератизацію в місцях де є мишовидні гризуни;
- трупи загиблих тварин і птиці зібрати та захоронити на скотомогильниках під контролем ветеринарної служби.
      У разі виникнення ознак інфекційних хвороб ( підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, блювота, пронос, нежить, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників та інше), терміново звертайтесь за медичною допомогою.
Пам’ятайте, що зберегти Ваше здоров’я допоможуть прості правила особистої гігієни. 

 

 

Начальник  Машівського
районного управління 
Головного управління
Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                             А.Г.Міщенко


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора