A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Впровадження НАССР в ДНЗ «Калинка»

Дата: 02.10.2020 14:55
Кількість переглядів: 2351

   Міжнародна системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points) — система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Іншими словами — це аналіз ризиків і контролю критичних точок.

Вимоги ХАССП досить суворі, адже від виконання всіх умов залежить здоров’я дітей, та базуються на основних санітарних правилах та гігієнічних нормах. 

Сьогодні система НАССР визнана найнадійнішою системою в світі, яка запобігає виробництву небезпечних харчових продуктів. Це означає, що з її поступовим запровадженням рівень захищеності українського споживача зростатиме.

Безперечно, впровадження системи НАССР в дитячих садочках, дошкільних закладах та школах є обов’язковою умовою для гарантії безпечного харчування малюків. Окрім того, що принципи НАССР дають впевненість та гарантії, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних вимог при організації харчування в садочках та школах.

Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призводить до цілого ряду позитивних моментів:

• Унеможливлення потрапляння до споживача неякісного продукту, адже ще на етапі приймання від постачальника можна в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировина перед тим, як потрапити до їдальні;

• Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного та столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв);

• Своєчасна утилізація або повернення постачальнику продуктів неналежної якості;

• Уникнення перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно вимог ХАСП, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).

В обов'язковому порядку: 

- контролюється сировина, що поставляється в дитячі закладм для приготування їжі;

- існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;

- здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни;

- своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;

- особиста гігієна персоналу;

- правильне прибирання відходів і сміття;

- відсутність комах;

- продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;

- жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

Комплекс цих заходів  та впровадження системи НАССР першими в районі здійснив Машівський ДНЗ «Калинка». Відтепер це стабільна гарантія якості обслуговування безпечними продуктами та стравами, що допоможе захистити наших дітей від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Вітаємо членів групи НАССР та директора ДНЗ «Калинка» Фисун О.В. з освоєнням, розробкою та впровадженням такої системи. 

 

Начальник  Машівського  районного управління   Алла Міщенко

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора