A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Профілактика отруєнь грибами.

Дата: 24.09.2019 17:52
Кількість переглядів: 494

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???°???????????° ???°?? ???»?? ?·?±?????? ???????±????  Осінь - найсприятливіший час для збору грибів.  Для одних це хобі, для інших - спосіб насолодитися природою, а для третіх - можливість поповнити запаси на зиму або приготувати смачну вечерю.  Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь.

Основне правило при зборі грибів – потрібно збирати тільки добре знайомі гриби, які можна вживати в їжу. Щоб відрізнити отруйні гриби від їстівних, перед тим, як йдете в ліс за грибами, уважно ознайомтеся за книгою з головними видами грибів, які ростуть у регіоні. Ще краще вирушайте в ліс у компанії з досвідченими грибниками.

На території України зареєстровано до 80 видів отруйних грибів, однак найчастіше отруєння спричинюють 20-25 їх видів.

  Іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язане з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму.

  Виявлено також, що в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках, опеньках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються.

  Нерідко їстівні гриби мають отруйних «двійників». Отруйним двійником лисички є лисичка несправжня. Знизу шапка у несправжньої лисички має більш яскраве забарвлення, ніж зверху. Справжня їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір.

  Найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою. Досить з’їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.  

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

- відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;

- не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

- остерігайтеся пластинчатих грибів;

- не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

- не вживайте сирих грибів;

- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;

- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;

- гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям.  Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті. Не   варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю;

- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.     

         Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно викликайте «швидку допомогу». Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

    Ніякого самолікування!  Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

Пам’ятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках!

 

Начальник  Машівського районного управління  Головного 

управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області      А.Г. Міщенко

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора