A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Небезпечні гриби. Як не отруїтися!

Дата: 23.09.2020 13:34
Кількість переглядів: 1321

  Осіння пора – це пора тихого полювання, пора грибників, проте потрібно бути дуже пильним при збирання грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками.   

           Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Особливе занепокоєння  викликають факти загибелі дітей.  Діти більш піддатливі  до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк,  мідь  та отрут від викидів  автотранспорту і  отрутохімікатів, що застосовуються в сільському господарстві.  

           Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

- Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, купуючи їх у магазині. 

- Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

- Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

- Остерігайтеся пластинчатих грибів.

- Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

- Не вживайте сирих грибів.

- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

- Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

- Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

         Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно звертайтеся за медичною допомогою. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

       Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

 

Відділ державного нагляду задотриманням санітарного законодавства 

Машівського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби

В Полтавській області  помічник лікаря епідеміолога  Світлана Шашлова


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора