A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Дата: 25.05.2020 16:59
Кількість переглядів: 1109

           Літо дає можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. 

   В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». 

               Також до гострих кишкових інфекцій дуже часто призводить порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та з порушенням правил товарного сусідства, без дотримання належного температурного режиму. Не менш важливими є якість харчових продуктів і сировини, з яких готується страва.

        Необхідно акцентувати увагу на тому, що заражені мікробами страви та харчові продукти в більшості випадків виглядають свіжими, доброякісними та привабливими.

       Досить великий ризик несуть у собі продукти (як готові страви, так і сирі м'ясо, молоко, риба тощо), придбані на стихійних ринках.

       Машівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до керівників підприємств усіх форм власності, голів ОТГ та сільських рад, приватних підприємців, всіх жителів району з проханням посилити вимогливість до умов приготування, зберігання, транспортування, реалізації продуктів, особливо швидкопсувних.

  З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

1. Регулярно мити руки, після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт, тощо) та туалету.

2. Руки варто мити  перед та після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м'ясо та риба.

3. Систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі.  Мити потрібно усі столові прибори, посуд, частіше міняти кухонні рушники та губки.

4. Дотримуватись чистоти у жилому приміщенні, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом.

5. При покупці продуктів харчування потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній вигляд.

6. Не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками, тощо.

7. Дотримуватись у домашніх умовах правил зберігання продуктів.

8. Без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки. Не вживати  консерви з порушенням герметичності і роздувся консервні банки;

9. Дотримуватись правил термічної обробки продуктів — молоко кип'ятити, яйця варити або смажити, так само м'ясо та рибу.

10. Зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.

11. Захищати продукти від комах та гризунів.

12. Не споживати у їжу гриби сумнівного виду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об'єктів, куповані на стихійних ринках у незнайомих продавців.

13. Сміттєві корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.

14. Овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробки водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип'ятком.

15. Продукти варто зберігати відповідним способом — у закритому вигляді, у холоді, тощо.

16. Готові продукти повинні зберігатись окремо від сирих.

17. Покупка продуктів на стихійних ринках загрожує харчовим отруєнням.

18. Практично усі продукти потрібно піддавати тепловій обробці — смаженню, варінню, запіканню.     

 

Начальник  Машівського районного управління Головного управління 

Держпродспоживслужби   в Полтавській області                                               Алла Міщенко


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора