A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

МАШІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ

Дата: 07.06.2018 11:31
Кількість переглядів: 724

      Заразний вузликовий дерматит ВРХ (ЗВД ВРХ)
Заразний вузликовий дерматит ВРХ – контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряком підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей  та слизових оболонок органів дихання та травлення.

 

ПАМ'ЯТКА

 Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби. Специфічні методи лікування в Україні не розроблені. Крім великої рогатої худоби хворіють вівці, кози та жуйні дикі тварини.
Джерелом збудника ЗВД ВРХ є хворі тварини, основний шлях передачі механічний - членистоногими комахами (кровососами - комарами, мухами жигалками, кліщами, тощо).
Поширення ЗВД ВРХ відбувається стрибкоподібно - на значні відстані (до 50-100 км) через переносників, тобто: безконтрольне переміщення тварин, контаміновані корми та ін'єкційнї голки, предмети догляду, транспортні засоби, тощо.
Враховуючи значне поголів’я ВРХ в сільськогосподарських підприємствах та у господарствах населення, відсутність вакцини, поширеність цієї хвороби у світі, все це сприяє ризику занесення вірусу ЗВД ВРХ на територію країни, області.
У разі виникнення хвороби та її лабораторного підтвердження в раніше благополучних регіонах необхідно негайно здійснювати забій хворих і підозрілих щодо захворювання тварин та проведенням ретельної дезінфекції, виконання всіх карантинно – обмежувальних ветеринарно – санітарних заходів. Все це може призвести до економічних збитків в результаті зменшення значної кількості поголів’я ВРХ, які утримуються в населення та сільськогосподарських підприємствах. 
На даний час заборонено ввезення в Україну худобу та продукцію від неї з неблагополучних країн, де зафіксований випадок захворювання: держави Балкан, РФ, Вірменія, Казахстан, держави Прибалтики.
Для недопущення занесення даного захворювання необхідно забезпечити:
- в господарствах всіх форм власності обов’язкове проведення ідентифікації всього наявного поголів’я великої рогатої худоби;
- вивід тварин на пасовище дозволяється після попередньої їх обробки засобами, які забезпечують захист тварин від укусів комах;
- перед завезенням в господарство обов’язково повідомляти місцеву службу ветеринарної медицини та обов’язково проводити профілактичний карантин після завезення.
Однією із стратегій профілактики заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби – вакцинація худоби, тому зараз вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України в областях, що межують із країнами, в яких реєструється заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора