A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Засідання чергової  сесії районної ради

Дата: 25.10.2017 11:11
Кількість переглядів: 1190

 Засідання чергової  сесії районної ради відбулося  24 жовтня 2017 року. Провела засідання голова Машівської районної ради Катерина Ткаченко. На розгляд депутатів пропонувалося близько трьох десятків питань, що стосуються життєдіяльності району.

  Наріжним каменем, як і завжди, стало внесення  змін до районного бюджету, адже завдяки розподілу коштів із його перевиконання, ( а це 3 млн. 387 тис.грн.) фінансове підгрунтя отримала районна Програма сприяння функціонуванню управління соціального захисту населення,  комплексні Програми «Турбота» та профілактики злочинності, заклади освіти, охорони здоров'я, культури. Йшлося на засіданні і про діяльність, ефективне використання майна та фінансовий стан закладів культури району, введення пільги безкоштовного навчання у Машівській школі естетичного виховання, передачу в позичку Машівському районному військовому комісаріату транспортного засобу, направлення коштів цільового фонду, функціонування районного радіомовлення  тощо.
    Затвердили на засіданні сесії і районну Програму фінансового забезпечення діяльності районної  виборчої комісії під час підготовки і проведення перших, повторних або позачергових виборів у 2017 році.
      По усіх порушених питаннях ухвалено відповідні рішення.  

 

За інформацією завідувача сектору культури Машівської РДА  Л.О.Ніколенко про діяльність, ефективне використання майна та фінансовий стан закладів культури району

         Станом на 01.10.2017 року мережа закладів культури району налічує 46 закладів, з них: бібліотек - 22, закладів культури клубного типу - 21, дитяча школа естетичного виховання - 1, музеї - 2.  

Протягом 9 місяців 2017 року в закладах культури району - будинках культури, клубах, бібліотеках, музеях, дитячій школі естетичного виховання були організовані та проведені культурно-мистецькі заходи, урочистості,  мітинги, тематичні екскурсії, книжкові виставки, уроки мужності, бесіди, усні журнали та інші заходи по відзначенню державних, календарних свят.  

В районному будинку культури спільно з відділом освіти було проведено дитячий фестиваль обдарованої молоді „Веселка”. В клубних закладах району проведені масові заходи до Різдва Христового,  до Дня Соборності, до річниці загиблих учасників акції протесту Євромайдану, до Міжнародного дня прав жінок і миру, до річниці Чорнобильської трагедії, до Дня пам’яті та примирення, до Дня Європи, до Дня захисту дітей, до Дня Незалежності тощо. Крім того протягом року учасники художньої самодіяльності приймали участь в концертах за межами району у вокальних та хореографічних конкурсах, зокрема у містах Полтава, Красноград, Гадяч, Рівне, та презентації району на Національному Сорочинському ярмарку в Великих Сорочинцях. 

Центральна бібліотечна система складається з районної бібліотеки для дорослих, дитячої бібліотеки та 20 сільських бібліотек філій. Протягом року основними завданнями, на які була спрямована діяльність бібліотек були: здійснення оперативного обслуговування користувачів відповідно до їх запитів та інтересів, активізації бібліотечної діяльності з використанням нових інформаційних технологій. На сьогоднішній день всі бібліотеки обслуговують понад 11 тисяч користувачів. В бібліотечних закладах культури, (районна та 10 бібліотек-філій) завдяки комп’ютеризації є можливість надання послуг найбільш вразливим категоріям громадян, зокрема задоволення інформаційних запитів, навчання комп’ютерній грамотності та навикам роботи в мережі Інтернет. Крім того надаються безоплатні друковані та періодичні видання, бібліотечними працівниками надається практична допомога, проводяться заходи присвячені різноманітним питанням громадського і культурного життя громадян України.

В 10 бібліотеках активно працюють 11 клубів за інтересами, що мають різне вікове призначення та тематику, наприклад в Ряськах «Тризубики» для дітей та «Горлиця» для домогосподарок, в Машівці – «Юний правознавець». Невід’ємною частиною роботи бібліотек є масова робота. Всі культурно-масові та пізнавально-дозвіллєві заходи присвячені різноманітним питанням громадського і культурного життя громадян України, відзначенню знаменних та пам’ятних дат, актуальним питанням краєзнавства, духовності, екології тощо. В бібліотеках традиційно відбуваються літературні та тематичні вечори, усні журнали, презентації книг, вікторини та конкурси, години цікавих повідомлень, віртуальні екскурсії, он-лайн подорожі тощо. На обласному рівні бібліотеки Машівської бібліотечної системи взяли участь в конкурсах: патріотизму, професійної майстерності, кращий клуб за інтересами, бібліотека року, молодіжної творчості, дитячого соціального плакату, найкращий читач, книгоманія.

           В Машівській дитячій школі естетичного виховання навчається 95 учнів, що на 11 учнів більше ніж в попередньому навчальному році. Зусилля працівників школи направлені на задоволення освітніх запитів щодо здобуття музичної освіти, її високого рівня та змісту. В школі проводяться лекції, бесіди, зустрічі до визначних та пам’ятних дат, відкриті уроки, семінарські заняття, концерти.  Вихованці школи щороку приймають активну участь в концертних програмах закладу, заходах районного будинку культури, загальноосвітніх шкіл, дитячих садочків, в обласних  конкурсах, олімпіадах, які проводить обласний методичний кабінет навчальних закладів мистецтва і культури. В цьому році учні школи привезли дипломи, грамоти та подяки з обласних конкурсів «Юний віртуоз Полтавщини», музичної олімпіади теоретичних дисциплін, «Музичний калейдоскоп», «Джерела надії» м.Гадяч.

В Машівському районі існує два музеї: Машівський народний краєзнавчий та Дмитрівський народний історичний. Всього в музеях налічується 7818 експонатів. Завідувачами музеїв постійно проводяться оглядові та тематичні екскурсії, уроки народознавства, пам’яті, мужності, присвячені визначним датам та державним святам, створюються нові експозиції. В Дмитрівському музеї традиційно щороку проводиться засідання клубу пенсіонерів «Ветеран», до програми яких включаються зустрічі з цікавими людьми, лекції, оглядові та тематичні екскурсії. Масові заходи в музеях проводяться з урахуванням вікових групп відвідувачів. Молоді прищеплюється любов до рідного краю, до своєї Батьківщини, повага до хліба, до людей праці, до народних традицій.  За 9 місяців 2017 року за кошти місцевого бюджету та субвенцій сільських рад придбано предмети, матеріали, обладнання на суму  2047,5  тис.грн.:

1. В бібліотечні заклади:

- стенди, меблі, стелажі в бібліотеки  - 53,6 тис.грн. 

- ноутбуки в сільські бібліотеки – 116,0 тис.грн.

- книги в бібліотеки – 69,5 тис.грн.

- матеріали на заміну системи опалення – 60,0 тис.грн.

- проектор та екран до нього – 12,1 тис.грн.

- двері – 5,6 тис.грн.

2. В клубні заклади:

- проектори та екрани до них – 101,8 тис.грн. 

- комп’ютерно-розмножувальна техніка – 81,8 тис.грн.

- сценічні костюми – 136,7 тис.грн.

- одяг сцени, штори – 46,0 тис.грн.

- меблі – 176,6 тис.грн.

- освітлення сцени, концертного залу - 560,5 тис.грн.

- акустична апаратура – 434,1 тис.грн.

- більярдні, тенісні столи – 29,8 тис.грн.

- будівельні матеріали – 116,3 тис.грн.

- вікна, двері – 47,1 тис.грн.

Проведено поточний ремонт приміщень на суму 931,8 тис.грн. 

- ремонт глядацької зали Первомайський СК – 27,0 тис.грн., 

 - ремонт сцени, ганку  Сахнівщинський СБК – 80,5 тис.грн.

- демонтаж підвісних стель, ремонт службового туалету, заміна вікон, ремонт стелі районного БК – 213,4 тис.грн., 

- заміна дверей, ремонт стелі Кошманівський СБК – 96,2 тис.грн, 

- поточний ремонт Новотагамлицького СК – 153,7 тис.грн.

- ремонт зали та отмостки, заміна дверей в Базилівщинському СБК – 72,0 тис.грн.

- ремонт електропроводки в Дмитрівському СБК – 10,5 тис.грн.

- ремонт зали Старицьківського СБК – 7,0 тис.грн.

- в центральній бібліотеці ремонт даху та фасаду – 112,9 тис.грн.

- поточний ремонт районного музею – 92,1 тис.грн.

- заміна вікон Миронівського СК – 66,5 тис.грн.

 Проблеми галузі:

1. Відсутність опалення 11 приміщень закладів культури.

2. Відсутність автобуса в районному будинку культури для перевезення учасників художньої самодіяльності для участі в обласних, районних заходах.

3. Майже всі заклади культури потребують капітального ремонту приміщень.

4. Недостатність фінансування на придбання сценічного одягу, музичних інструментів, поповнення бібліотечного фонду тощо.

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора