A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Лейкоз великої рогатої худоби

Дата: 26.11.2020 11:00
Кількість переглядів: 655

   В Машівському районі ускладнилась епізоотична ситуація по лейкозу великої рогатої худоби.  За 2020 рік було виявлено 21 голова РІД позитивних твари на лейкоз, а саме в селі Коновалівка (19 голів), Михайлівка (1 голова), Анрдіївка (1голова). 

    Лейкоз (Leucosis) – це хронічна інфекційна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується порушенням процесу дозрівання клітинних елементів крові, злоякісним розростанням кровотворної та лімфоїдної тканин, утворенням у різних органах пухлин. При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої.

Лейкоз – це загальне захворювання кровотворної системи. Діагноз на лейкоз встановлюють на основі епізоотологічних даних, клінічних ознак, патолого-анатомічних змін і результатів лабораторних досліджень, які включають гематологічні, гістологічні та серологічні дослідження. Перший аналіз на РІД проводиться у тварин у віці 6 місяців. Якщо реакція крові позитивна, то тварину вважають носієм вірусу. Тварини, сироватки яких дали позитивну реакцію по РІД, є заражені вірусом. 
         Основними     заходами     ефективного     забезпечення благополуччя   тваринництва щодо лейкозу є: 
     - своєчасна діагностика хвороби; 
     - негайне виведення  зі стад  інфікованих вірусом лейкозу 
      тварин та їх ізоляція з наступним забоєм;
     - проведення  ідентифікації тварин;
     - проведення ретельної дезінфекції тваринницьких  приміщень  та 
       обладнання.  
      Молоко від серопозитивних тварин  пастеризують при температурі не нижче +80 °С, після чого його можна використовувати для згодовування телятам. В неблагополучному   щодо   лейкозу   стаді,   фермі, присадибному господарстві
забороняється:
     - використовувати молоко   без  попереднього  знезараження  для  громадського харчування  і  згодовування  тваринам,  реалізовувати  його переробним підприємствам та на ринках.
      На жаль, на даний момент, таке захворювання як лейкоз не піддається лікуванню, а заражені особини вмирають. Все, що можна зробити при виявленні лейкозу, це захистити решту поголів’я від зараження.  При лейкозі нерідко пропонується забити тварину ще на ранніх стадіях, щоб повністю не втрачати прибуток і не мучитись з інфікованою коровою. Як вже зазначалося вище, лейкозна інфекція настільки підступна, що ніяк не проявляється на ранніх стадіях. Саме тому, самим головним способом боротьби з лейкозом, було і залишається його своєчасна діагностика.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора