Машівська районна рада
Машівський район, Полтавська область

Щоб новорічний стіл був без шкоди для здоров’я

Переглядів: 128

???°???????????? ???? ?·?°?????????? "???°???????????° ?©???± ???????????????????? ???????» ?±???? ?±?µ?· ?????????? ???»?? ?·???????????????"         Під час підготовки та проведення новорічних свят зростає небезпека виникнення харчових отруєнь, що обумовлено приготуванням різноманітних страв та великою кількістю гостей. 

         Про що потрібно знати, купуючи продукти напередодні свята, щоб новорічний стіл не перетворився на новорічний кошмар. 

При виборі того чи іншого товару багато хто орієнтується виключно на його яскравість, екзотичність,  ціну, нехтуючи найголовнішим – безпечністю.

Виникає питання де краще  та безпечніше  придбати продукти харчування, в супермаркеті, ринку,  новорічному ярмарку чи “стихійному ринку” ?

Отже, щоб новорічні свята  принесли задоволення від “смаколиків” на що слід звернути увагу :

          в супермаркеті, магазині :  вибираючи продукти харчування, слід звернути увагу на зовнішній вигляд товару, наявність інформації про виробника, склад продукту, умови зберігання, дату виготовлення, перевірити термін придатності. Буває й так, що термін придатності на момент покупки ще не пройшов, але закінчується у найближчий день. У цьому випадку краще  вибирати товар з деяким запасом терміну придатності. Це важливо у тих випадках, коли купуєте продукти на декілька днів.  Окрім терміну придатності слід звернути  увагу на цілісність упаковки товару і якщо вона порушена, краще утриматися від покупки;  

          на   продовольчому ринку новорічному ярмарку – вибираючи молоко та молочні продукти, м’ясо, рибу, птицю  та інші продукти тваринного походження, а також овочі та  фрукти , в першу чергу необхідно звернути  увагу (поцікавитись у продавця) чи наявний експертний висновок який підтверджує безпечність та якість харчового продукту, виданий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи.

Крім цього, купуючи на  ринках, новорічних ярмарках  фасовані  харчові продукти, необхідно  на них звертати увагу, так як і магазинах, супермаркетах .

Як на свята так і повсякденно декому забажається поласувати “домашнім” та купити його у  “бабусь” у невстановлених для цього місцях, — так звана “стихійна торгівля”, коли селяни реалізують м’ясо, рибу, молочну продукцію та іншу продукцію вироблену та вирощену у власній господі. Ні для кого не секрет, що значна частина так званих “селян-виробників” є звичайнісінькими перекупниками, які роками займаються такою діяльністю, мають з цього свій комерційний інтерес і зовсім не зацікавлені в  безпечності та якості продукції, яка реалізується прямо з землі, на брудних ящиках та обрізках поліетилену, що не перешкоджає потраплянню хвороботворних мікроорганізмів із снігом, дощем та брудом. М’ясна та молочна продукція, риба  не проходить лабораторного контролю, отож є ризик купити м’ясо хворої чи загиблої тварини або молоко, що містить збудники туберкульозу, лейкозу, молочну продукцію яка може бути фальсифікована шляхом додавання сторонніх домішок.

Окремо слід звернути увагу  про походження пластикових пляшок, у яких продають молоко, оскільки вони використовуються багаторазово без будь-якої попередньої обробки – можливі неприємності з вашим  здоров’ям.

Отже, покупцям слід самим  зробити вибір….

А тому, щоб свята залишили приємні  спогади Машівське районе управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  рекомендує:

-  не купувати харчові продукти у невстановлених для торгівлі місцях;

-  уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості та безпечності – не купувати такі продукти;

- не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;

- купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;

- зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;

- дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;

- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, у холодильнику зберігати їх окремо;

- готові страви, що зберігаються при кімнатній температурі, вживати після приготування протягом не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;

- при споживанні овочів, фруктів  добре промити їх питною водою.

 

Начальник Машівського  

районного управління                                                         А.Г.Міщенко

« повернутися до списку новин