A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Трихінельоз тварин

Дата: 03.10.2018 10:01
Кількість переглядів: 932

Трихінельоз тварин

  Останнім часам досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків.

Трихінельоз вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Але трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, які є травоїдними.

Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику, а їх личинки – в м`язах звірів. За характером локалізації трихінели класифікується як: кишкова та м`язова.  Хворіють на трихінельоз практично всі ссавці, включаючи кішок, собак, домашніх свиней. Люди найчастіше хворіють на трихінельоз через свою безпечність. Зараження людини трихінельозом можливо тільки при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана, м`яса коней, зараженого личинками трихінел і не пройшло термічну обробку. Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при заморожуванню вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С”. Перші ознаки зараження людини на трихінельоз проявляються, як правило, на 4-6 день від зараження. Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м’ясо цих тварин або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см. Тільки чіткий контроль при виборі  м`яса, дотримання правил обробки м`яса і приготування зроблять м`ясні делікатеси не тільки смачними, а й безпечними.

                    Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна висококонтагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності.    Гине до 100% захворілих свиней.  Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей.

            Щоб уникнути виникнення  і розповсюдження африканської чуми свиней в приватних господарствах населення  необхідно дотримуватися таких заходів:

           1.Не допускайте сторонніх осіб у своє господарство.

           2.Дотримуйтесь біозахисту, не допускайте контакту свиней з іншими тваринами.

           3.Не згодовуйте свиням харчові відходи без попередньої термічної обробки.

           4.Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без ветеринарних супровідних документів.

           Щоб уникнути виникнення  і розповсюдження африканської чуми свиней в сільськогосподарських господарствах необхідно дотримуватися таких заходів:

           1.Господарство повинно працювати в «закритому» режимі роботи.

           2.Суворо дотримуватися біобезпеки.         

           3.Не завозити свиней без узгодження з державною ветеринарною службою.

           4.Не використовувати корми тваринного походження в раціон свиней без попередньої термічної обробки.

           Щоб уникнути виникнення  і розповсюдження африканської чуми свиней в мисливських угіддях необхідно дотримуватися таких заходів:

           1.В мисливських угіддях звертайте увагу на незвичайну поведінку диких кабанів, наявності їх трупів і у випадку їх виявлення негайно повідомляйте службу ветеринарної медицини.

           2.Перед початком та під час полювання проводьте діагностичний відстріл диких кабанів з метою моніторингу на наявність збудника АЧС в організмі тварин.

           3.Підтримуйте нормативну щільність диких кабанів в межах 4-5 голів на 1 тис. га мисливських угідь в залежності від епізоотичного стану.

           4.Створюйте майданчики для підгодівлі диких кабанів в мисливських угіддях, щоб уникнути неконтрольованої міграції їх по території району та області.

Сказ тварин - гостре вірусне захворювання всіх теплокровних тварин, яке характеризується надзвичайно високою агресивністю, ураженням центральної нервової системи, нападами крайнього нервового збудження і розвитком паралічів. На сказ смертельно хворіє людина

 У слині, що виділяється хворою твариною, зберігається до 24 год. Вірус сказу передається головним чином через слину при укусах або обслиненні. У зв'язку з тим, що виділення вірусу зі слиною починається за 8 - 10 діб до появи клінічних ознак хвороби, необхідно, щоб тварини, які покусали людей, упродовж 15 діб утримувались ізольовано, під наглядом ветеринарного лікаря. 

Собаки та коти починаючи з трьохмісячного віку, що утримуються приватними господарями, притулками та будь-якими суб’єктами господарювання різних форм власності, в обов'язковому порядку мають здійснювати вакцинацію проти сказу

З метою профілактики сказу диких тварин проводиться двохразова пероральна імунізація їх та підтримання щільності лисиці червоної до 0,5 голів на тис. га мисливських угідь. 

У разі випадкової зустрічі з агресивною твариною, яка раптово нападає і кусає людину, необхідно терміново звернутися до медичних працівників за допомогою та консультацією.

  Нодулярний дерматит великої рогатої худоби  – контагіозне інфекційне захворювання що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення. Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби. Нодулярний дерматит спричиняє значні економічні втрати через те, що викликає тимчасове зниження молочної продуктивності, тимчасову або постійну стерильність биків-плідників, ураження шкіри, а також загибель хворих тварин унаслідок секундарних інфекцій. Специфічні методи лікування не розроблені. Хворіє велика рогата худоба вівці, кози та жуйні дикі тварини.

Першими клінічними симптомами є підвищення температури тіла до 40 градусів, гіперемія і набряки слизових оболонок ротової й носової порожнин, статевих органів, виділення з очей і носа. В ділянці підгруддя, вимені та кінцівок розвиваються набряки, хода стає скованою. Хворі тварини відмовляються від кормів, швидко худнуть, у них різко знижуються надої. Поверхневі лімфовузли різко збільшуються в розмірі, мають вигляд пухлин, іноді абсцедують.

Невдовзі після підвищення температури тіла на шкірі в ділянці шиї, голови, грудей, черева, кінцівок та вимені з’являються щільні округлі або ледь видовжені вузлики з плоскою поверхнею, діаметром 0,5 – 0,7 см, заввишки до 0,5 см, які добре помітні у тварин з короткою шерстю, легко промацуються пальпацією. Кількість вузликів коливається від кількох десятків до кількох сотень. Через деякий час по краях вузликів починає відділятися епідерміс, а в центрі утворюються характерні впадини з некротизованою щільною тканиною, що відмежовуються від здорової тканини валиком з грануляційної тканини завширшки 1–3 мм.

На 7–20-ту добу некротизована тканина секвеструється, підсихає й відпадає. Порожнина заповнюється грануляційною тканиною і заростає непігментованою шкірою з шерстю. Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря !


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора