Як запобігти отруєнню дикорослими грибами.
За даними Держпродспоживслужби України від початку року в Україні зареєстровано 49 випадків отруєння дикорослими грибами, із них 5 - в Полтавській області. Отруєння такими неїстівними грибами, як блідою поганкою, мухомором білим та смердючим та іншими грибами – переважно смертельне.
З метою безпеки для життя та здоров’я мешканців району Машівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області просить дотримуватись наступних заходів безпеки:
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
- найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька (не меньше 3-х) разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю;
- ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно викликайте «швидку допомогу». Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння. Дбайте про своє здоров’я!
Начальник районного управління А.Г. Міщенко
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)