A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Мирним шляхом чи через суд: шляхи стягнення аліментів на утримання дітей

Дата: 06.06.2018 15:46
Кількість переглядів: 827

   Одне з головних питань, що завжди залишається актуальним для багатьох батьків, котрі виховують дитину одні, є стягнення аліментів на дітей. 

Сімейним законодавством встановлено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Але трапляється так, що після розірвання шлюбу, чи припинення фактичних сімейних відносин один з батьків нехтує цим обов’язком, а отже, тому з батьків, хто залишається проживати з дитиною необхідно вирішувати питання утримання дитини.

Таким чином, є два варіанти вирішення даної проблеми:

- мирним шляхом;

- примусовий (судовий) порядок.

Мирні способи вирішення проблеми:

• Заява платника аліментів, в якій він добровільно визначає розмір та строк відрахувань аліментів на дитину з його доходів. Для добровільної сплати аліментів, один із батьків може подати заяву про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява подається за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії.

• Договір про утримання дитини, укладений між батьками. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. Батьки узгоджують в договорі форму, в якій сплачуються аліменти, періодичність та способи.

У випадку, коли мирним шляхом домовитися про розмір та періодичність стягнення аліментів батькам не вдалося, а також, коли один з батьків, який проживає окремо від дитини ігнорує її існування та не бажає сплачувати грошові кошти на утримання дитини, сімейним законодавством України передбачена можливість примусового стягнення грошових коштів з даної особи.

Можливі дві форми звернення до суду з вимогою стягнути аліменти, в порядку наказного та позовного провадження.

Наказне провадження є спрощеним і передбачає прискорену процедуру видачі судового наказу. Судовий наказ виступає виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню без видачі на нього виконавчого листа.

В порядку наказного провадження розглядаються такі дві вимоги про стягнення аліментів

1) на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину; 

2) у твердій грошовій сумі – 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

В порядку позовного провадження аліменти стягуються якщо:

1) заявляється вимога про стягнення аліментів у фіксованій сумі у більшому розмірі;

2) вимога пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Наведу приклад з власної практики. До Машівського бюро правової допомоги звернулася жителька селище Машівка, яка просила допомогти у виплаті колишнім чоловіком аліментів на спільну дитину.

Зі слів матері, після розірвання шлюбу дитина проживає з нею, повністю перебуваючи на її утримані. Батько, в добровільному порядку коштів на утримання дитини не надає, угоди про сплату аліментів у добровільному порядку між батьками не досягнуто. Відтак, клієнтка звернулася за допомогою щодо стягнення з батька аліментів на свою дитину.

Фахівці бюро правової допомоги роз’яснили жінці, які документи необхідно зібрати відповідно до нових змін у законодавстві та підготували заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину.

За результатами розгляду справи Машівським районним судом, було прийнято позитивне рішення на користь клієнта та видано судовий наказ про стягнення аліментів на дитину.

Нагадую, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Машівського бюро правової допомоги за адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11.

 

Начальник Машівського бюро правової допомоги                    Максим Дворовенко


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора