A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Звіт голови РДА про соціально-економічний стан Машівського району

Дата: 24.02.2016 15:03
Кількість переглядів: 1420

  

  Робота структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, районних організацій і підприємств протягом року була спрямована на забезпечення досягнень показників програми з урахуванням визначених пріоритетів.Так за підсумками  2015 року забезпечено збір податків до  державного бюджету  в сумі 648,4 млн. грн., що більше попереднього року на 96,5 %, план виконано на 93,3 %. До місцевого бюджету надійшло платежів на загальну суму 76,7 млн. грн. (з урахуванням обласного бюджету),  чим забезпечено виконання розрахункової бази зі збору платежів до місцевого бюджету на 116,7 %. В порівнянні з аналогічним періодом  минулого року збільшилися  надходження на 30,7 % .

       Спостерігається динаміка приросту доходів бюджету, що пов’язано зі  змінами у податковому  законодавстві, а по районному бюджету відмічається значний приріст надходжень, особливо по сільгосппідприємствах,  які  значно збільшили  виплати за паї  та  підвищили оплату праці працівникам.

Основними бюджетоутворюючими підприємствами району є: ТОВ «Компанія Фармко», ТОВ «Чиста криниця»,  ТОВ «Востокстройгаз», ТОВ «Приват-Агро - Альянс», філія управління з переробки газу та газового конденсату ПАТ «Укргазвидобування».

          Надійшло коштів із сплати єдиного соціального внеску 102,3 млн.грн., що на 21,5 % більше, ніж за відповідний період минулого року, план виконано  на  113,1 %.      

        Промислова політика

У районі відбувається стабільне нарощування обсягів промислового виробництва. Промисловість району представлена  трьома підприємствами, які стабільно здійснюють господарську діяльність : філія управління з переробки газу та газового конденсату ПАТ «Укргазвидобування»,  ПП  «Компанія Надежда»  і ТОВ «Машівська районна друкарня». Обсяг реалізованої промислової продукції  за січень - жовтень 2015 року  складає 927,3  млн. грн., порівняно з відповідним періодом минулого року  ріст склав 6,6 %.

Розвиток агропромислового комплексу

      Одним із основних чинників стабільного економічного розвитку району є робота агропромислового комплексу.

      Підсумки роботи сільськогосподарських підприємств району за 2015 рік засвідчують, що за рахунок удосконалення технологій вирощування сільськогосподарських культур, посилення вимогливості до посівного матеріалу сільськогосподарські  підприємства району досягли високих результатів у вирощуванні зернових та зернобобових культур.

       У 2015 році сільськогосподарськими підприємствами району зібрано 263,5 тис. тонн зернових та зернобобових культур, що на 57,3 тис. тонн більше минулого року.  Урожайність зернових склала 73,5 ц/га., що на 19,7 ц/га більше минулорічного показника.

      Соняшника зібрано   41,5 тис.тон., що на 8,2 тис. тонн більше проти 2014 року, урожайність склала 32,9 ц/га, що на 4,1 ц/га більше минулого року.

     Сої зібрано  11,7 тис. тонн.,  при урожайності 20,9ц/га.

      Станом на 01 січня  2016 року за оперативними даними в господарствах  утримується: 1012 голів великої рогатої худоби (відповідно минулого року збільшилося на 2,7 %), у тому числі  - 400  корів,  1055 голів  свиней (порівняно до початку року збільшилося на 219 голів), 3,1 тис. голів птиці.

      У  2015 році вироблено продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах :  м’яса  - 142,7  тони,  молока -   1313,4 тон, та 116,8 тис. штук яєць.

      Позитивним моментом у роботі аграріїв району є значне зростання середньомісячної заробітної плати.  Так, за січень- грудень  2015 року вона  становить 6712,0 гривень,  проти  3599,0 гривень минулого року (ріст склав 86,5 %).

Однією із основних частин доходу сільських жителів становить орендна плата за надані у користування земельні ділянки. Рівень орендної плати за земельні частки (паї) по Машівському району  становить 10,5 %, що значно перевищує середній по Україні.

Сума нарахованої орендної плати за користування землею, згідно договорів оренди, по сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарств району становить 137,8 млн. грн. За 2015 рік  виплачено  145,8 млн.грн., що становить 105,9 % від нарахованої суми.

          В 2015 році  сільськогосподарськими підприємствами району придбано  техніку  на суму 8,5 млн.грн.

Будівництво та житлова політика

         Індивідуальними забудовниками району введено в експлуатацію 15 будинків загальною площею 1242 кв.м.

         В 2015 році видано 9 будівельних паспортів на реконструкцію індивідуальних житлових будинків з будівництвом прибудов та господарських споруд.

 За 2015 рік з району подано 6 заяв на кредитну підтримку індивідуального житлового будівництва на селі програма “Власний дім” на суму 620,0  тис. грн., надано кредитів 4 забудовникам на суму 420,0 тис. грн.

Інвестиції

         Підприємствами та організаціями району за рахунок усіх джерел фінансування освоєно за 9 місяців 2015 року 58,5 млн. грн.  інвестицій в основний капітал. Обсяг  капітальних інвестицій на одну особу  складає 2938,3 гривень.

          В 2015 році  в районі реалізовано два  проекти по спів фінансуванню, за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету, а саме :

- «Придбання шкільних  автобусів  для  Сахнівщинського  та  Ряськівського навчально-виховних комплексів «ЗНЗ-ДНЗ» Машівського району».

- «Забезпечення санітарним автотранспортом Машівської центральної районної лікарні».

Реалізація  проектів дала змогу залучити 2242,4 тис.грн. коштів державного фонду регіонального розвитку при спів фінансуванні з районного бюджету 380,6 тис.грн., придбано 2  шкільних автобуси та санітарний автомобіль.

 Проекти дають можливість забезпечити  регулярне    безоплатне    підвезення   до    місць    навчання    і     додому    учнів    та   педагогічних    працівників Сахнівщинського  та  Ряськівського  НВК  «ЗНЗ-ДНЗ» та покращити надання медичних послуг населенню району.

         З метою розширення обсягів прикладання праці у сільському господарстві впроваджено інвестиційний проект «Будівництво комплексу доробки зерна» на території с. Новий-Тагамлик  ФГ «Кольвах», потужність  комплексу 20 тон  за годину. Обсяг фінансування проекту склав (власні кошти)  520 тис.гривень. Створено 5 робочих місць.

Розвиток підприємництва

     З метою розвитку підприємництва на території району, створення нових робочих місць та підвищення рівня зайнятості населення надано одноразову допомогу для започаткування власної справи 4 безробітним на  загальну суму 81,6 тис. грн. Розпочали в 2015 році власний бізнес 47  фізичних осіб - підприємців. 

Освіта

З метою виконання заходів програми діяльність закладів освіти у 2015 році була спрямована на забезпечення умов для здобуття громадянами району повної загальної середньої освіти. На виконання ст. 53 Конституції України та ст. 35 Закону України «Про освіту» всі діти шкільного віку залучені до навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. Станом на 1 вересня 2015 року у школах району навчалося 1587 учнів, 9 учням забезпечено навчання на дому. У дошкільних закладах виховується 591 дитина, вживаються заходи щодо забезпечення прав дітей на суспільне дошкільне виховання. У 2015 році розширено мережу дошкільних закладів: додатково відкрито групи в Машівському ДНЗ «Калинка» та Кустолово-Суходільському ДНЗ «Барвінок», що дало змогу позбутися черги на влаштування дітей до дитсадків. З метою забезпечення рівного доступу до здобуття освіти запроваджено інклюзивне навчання (9 дітей). Поряд із денною формою здобуття середньої освіти запроваджуються альтернативні форми навчання: дистанційна, екстернат, індивідуальне навчання, навчання у вечірній (змінній) школі дає можливість поєднувати навчальний процес з трудовою діяльністю.

У 2015 році повну загальну середню освіту здобули 126 випускників ЗОШ та 6 випускників вечірньої (змінної) школи.

Значну увагу приділено роботі позашкільних установ: районного Будинку дитячої та юнацької творчості та районної станції юних туристів-краєзнавців. Позашкільні установи відвідують 555 дітей. Вихованці гуртків займаються справами за інтересами, розвивають свої здібності, таланти, удосконалюють навички та вміння. Про результативність роботи цих закладів свідчать такі факти:

у 2015 році команда старшої вікової групи стації туристів-краєзнавців зайняла ІІІ місце в обласній туристській спартакіаді школярів Полтавщини;

3 михайлівських туристів у складі збірної Полтавщини стали третіми в Кубку України з пішохідного туризму «Сабарівська осінь»;

пошуковий загін «Народна пам'ять» (керівник Лебідько О.В.) Машівської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. став переможцем обласного зльоту;

вихованка гуртка «Рукоділля» (керівник Марчук Н.О.) районного Будинку дитячої та юнацької творчості  Присяжна Єлизавета зайняла ІІІ місце в обласному конкурсі «Магія мистецтв»;

у обласному конкурсі з образотворчого мистецтва серед дітей з особливими потребами вихованець гуртка «Народне мистецтво» (керівник Гречка В.І.) Лозюк Сергій зайняв ІІ місце;

вихованець гуртка «Юний конструктор» (керівник Приходько І.К.) Фролов Сергій зайняв І місце в обласному конкурсі «Новорічна екоіграшка».

Соціальний захист учасників навчально-виховного процесу в центрі уваги як органу управління освітою, так і адміністрацій навчальних закладів. Створено умови для безбар’єрного доступу інвалідам до навчальних закладів, планується робота щодо забезпечення умов перебування дітей з особливими потребами в приміщенні навчальних закладів.

         Усі діти 1-4 класів (656) охоплені гарячим харчуванням. Завдяки ініціативі виконавчої влади району розпорядженням голови райдержадміністрації до спецкатегорії дітей, які харчуються безкоштовно, включено дітей, батьки яких є учасниками АТО та демобілізовані. До цієї ж категорії включені і діти переселенців та тубінфіковані.

Улітку 2015 року оздоровлено 33 дітей, 997 – охоплено відпочинком. На відпочинок у пришкільних таборах виділено 300,6 тис.грн. З них 109 тис.грн. – кошти районного бюджету, 74,6 тис.грн. – кошти сільських рад, 117 тис.грн. – спонсорські.

У районі організовано підвезення учнів та педпрацівників до місця навчання, роботи та додому. Всього підвозиться 304 учнів, 38 вчителів.

Провідними напрямками діяльності закладів освіти, крім надання якісної освіти, залишаються: вдосконалення навчально-виховного процесу через впровадження прогресивного педагогічного досвіду та інформаційно-комунікаційних технологій, зміцнення навчально-матеріальної бази, технологій енергозбереження. Значну роботу у 2015 році вдалося провести завдяки виділенню додаткових коштів з районного бюджету в сумі 5 млн. 822 тис.грн. та субвенцій сільських рад в сумі 739,785 тис.грн. З них на придбання інвентарю – 1 млн. 285 тис.грн., продуктів харчування – 83 тис.грн., поточні ремонти – 1 млн. 323 тис.грн., придбання товарів довгострокового користування – 1 млн. 682 тис.грн., капітальні ремонти – 1 млн. 298,262 тис.грн.

На початку 2015 року завершено роботи по проведенню капітального ремонту приміщення Ряськівського НВК і освоєно 950 тис.грн. Вдалося вирішити нагальну проблему ремонтів дахів в Машівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів та Селещинській ЗОШ І-ІІІ ступенів відповідно на суми 700 тис.грн. та 130 тис.грн. У закладах освіти району проведено заміну дерев’яних вікон на пластикові: всього встановлено 380 вікон на суму 2 млн. 59 тис.грн. За спонсорські кошти встановлено 45 вікон на суму 312 тис.грн. Ефективність впровадження даної технології очевидна. Температурний режим вдалося привести до норми, не збільшуючи об’ємів витрати енергоносіїв. За грудень 2014 року спожито 103509 м³ природного газу, за цей же період 2015 року – 94534 м³, тобто на 9 тис. м³ проти минулого року. Особливо це помітно по Михайлівській, Кошманівській, К-Суходільській школах та Малонехворощанському та Н-Тагамлицькому НВК.

Проведення реконструкції опалювальної системи в Павлівському ДНЗ дало змогу перевести роботу дошкільного закладу з режиму сезонного в круглорічний. Також утеплено приміщення Селещинського № 1 та Базилівщинського дошкільних закладів. На суму 150 тис.грн., які виділено  з районного бюджету, здійснено ремонт опалювальної системи Машівського ДНЗ «Калинка».

Централізовано забезпечено дитсадки постільною білизною, посудом. Придано технологічне обладнання для Павлівського, Кошманівського, Андріївського, Коновалівського дошкільних закладів.

У Сахнівщинському НВК на початку 2015 року вийшла з ладу водяна скважина, тому довелося відновлювати водопостачання, на що було витрачено 58 тис.грн. На даний час навчально-виховний комплекс забезпечений якісною питною водою.

З метою поліпшення позакласної, позашкільної освіти та гурткової роботи з районного бюджету виділено 150 тис.грн. на зміцнення матеріально-технічної бази.

Покращено і спортивну базу навчальних закладів. Відремонтовано спортивні зали Михайлівської ЗОШ та Н-Тагамлицького НВК, замінено вікна в спортивному залі Дмитрівської ЗОШ, проводиться ремонт спортивного залу Ряськівського НВК.

На постійному контролі питання приведення опорних шкіл району (Машівської, Селещинської, Кошманівської, Михайлівської та Ряськівського НВК) до сучасних вимог.

Лише завдяки виділенню додаткових коштів з районного бюджету, субвенцій сільських рад, спонсорських коштів вдалося забезпечити стабільність у функціонуванні навчальних закладів, збереженні їх мережі, так як освітня державна субвенція передбачає лише фінансування захищених статей бюджету.

Охорона здоров’я

Продовжувалась робота по виконанню  заходів, спрямованих  на  пріоритетний розвиток охорони здоров’я матерів і дітей, профілактику соціально - небезпечних хвороб, заходів, спрямованих  на  удосконалення первинної медико-санітарної допомоги,раціональне використання наявних ресурсів галузі. 

Первинну медико-санітарну допомогу населенню району надає  Машівський  Центр первинної  медико – санітарної допомоги в структуру якого входять 10 амбулаторій загальної практики  сімейної  медицини та  12 фельдшерсько – акушерських пунктів, також розгорнуто 36 ліжок денного стаціонару.

За  2015 рік   кількість відвідувань по Машівській амбулаторії складає - 28062, сільським АЗПСМ-14533, ФАПах-19864.

          В 2015 році вдалося значно покращити матеріально-технічну базу, а саме :

         За рахунок субвенції з місцевого бюджету було придбано :

- придбано  два Телекарди «Юкард 100»: для  Машівської амбулаторії АЗПСМ  вартістю 42,0 тис.грн. та Селещинської АЗПСМ  вартістю 45,0 тис. грн.

- в Рубанівський та Старицьківський ФАПи холодильники – вартістю 12, 0 тис. грн.,

- закуплено вікна всього на суму 137,0 тис.грн., для амбулаторій:   Кошманівської,  Андріївської, Ряськівської та  Красногірського ФАПу.

- закуплено котли опалення в Михайлівський та Коновалівський ФАПи –вартістю -12,0 тис. грн., та проведено ремонт системи опалення вартістю – 12,9 тис. грн.

- на придбання лінолеуму для Старицьківського, Рубанівського ФАПів та  Ряськівської АЗПСМ використано  14,2 тис. грн.

За рахунок благодійних коштів  :

- придбано   Телекард «Юкард 100» для  Кошманівської   АЗПСМ (46,5 тис.грн.).

- проведено поточний ремонт системи опалення в Селещинській АЗПСМ на 8,0  тис. грн., та замінено вікна на металопластикові на суму 8,8 тис. грн.

- придбано паливно-мастильні матеріали, запасні частини на суму 48,1 ти.грн. для Кошманівської  та Ряськівської АЗПСМ.

 - придбано в Ряськівську АЗПСМ холодильник вартістю 2,3 тис.грн.

- в Абрамівський ФАП придбано  офісні стільці на загальну суму – 1,0 тис. грн.

Стаціонарну медичну допомогу населенню району надає Машівська ЦРЛ на 108 ліжках. Проведено в минулому році 33880 ліжко днів, проліковано -2867 хворих.

Для покращення матеріально – технічної бази центральної районної лікарні за рахунок благодійних коштів  було  закуплено медобладнання на загальну суму  274,8 тис.грн, а саме : за рахунок  коштів  Спільного підприємства  « Полтавська нафтогазова компанія» придбано 2 стерилізатори парових  на суму 124,8 тис. грн. та мобільну рентгенівську систему  на суму -139,0 тис.грн.; за рахунок  коштів ТОВ «Чиста криниця» багатофункціональний пристрій (ксерокс, принтер ,сканер) для терапевтичного відділення  вартістю  5,0 тис.грн.; за рахунок коштів ТОВ «Компанія  «ФАРМКО»  мікроскоп для  підрозділу КДЛ розташованої на базі Михайлівської амбулаторії ЗПСМ на суму- 5955 грн.

За рахунок коштів  місцевого бюджету було  закуплено медобладнання на загальну суму 659,4  тис.грн.,  в тому числі:

- електрокардіограф «ЮКАРД-100» з модемом – 48,0 тис.грн.,

- установку для ручної обробки рентгенограм -14,4 тис.грн.  та інше.

-для приведення у відповідність зовнішнього та внутрішнього електропостачання  ЦРЛ до вимог І категорії з надійності електропостачання було придбано  однофазний дизель-генератор  вартістю-189,4 тис.грн., автоматичний ввід резерву  вартістю 31,1 тис.грн.,та виготовлено проектно-кошторисну документацію «Капітальне будівництво резервного джерела електроживлення від  ДЕС стаціонарного корпусу Машівської ЦРЛ» на суму-31,5 тис.грн.;

- кольпоскоп С-160 з відео системою  на суму 55,3 тис.грн.;

-електрокардіограф МІДАС-6-12 -38,3 тис.грн.;

-ліжко функціональне з матрацом в кількості 3 шт. (для палати інтенсивної терапії) на суму 36,4 тис.грн.;

-кардіодефібрилятор-монітор ДКІ-Н-15Ст «Біфазик+» для надання невідкладної допомоги хворим з гострою коронарною недостатністю – 65,0 тис.грн.

- з метою забезпечення покращення якості надання стоматологічної допомоги хворим, що обслуговуються стоматкабінетом  розташованому на базі Михайлівської АЗПСМ придбано медичне обладнання на загальну суму -72,5 тис.грн.;

- комп»юперну техніку на суму -  46,7 тис.грн.;

Також було проведено поточний ремонт та технічне обслуговування рентген обладнання (19,7 тис.грн.).

В 2015 році проведено капітальний ремонт  даху стаціонарного корпусу на суму   200,0 тис.грн.

На придбання ліків для пільгових категорій хворих профінансовано – 163,8 тис.грн.

В 2015 році суттєвого збільшився  обсяг фінансування на забезпечення медикаментами, виробами медичного призначення. Так, додатково виділено до кошторисних призначень 287,5 тис.грн., що порівняно з 2014 роком більше на 185 відсотків  ( 2014р.-164,1 тис.грн.). Покращення фінансування відповідних витрат дозволило поліпшити ситуацію з забезпеченням надання невідкладної медичної допомоги, це ліки та інші витратні матеріали для лікування хворих,  хімреактиви для  проведення лабораторних досліджень, ренген та флюроплівки, мед інструментарій, тощо.

 На при кінці року у закладі  частково вирішилась проблема поновлення виробів медичного призначення, які мають чіткий термін експлуатації, зношений стан і тривале використання яких зумовлювало зниження якості лікування, погіршення санітарно-епідеміологічного режиму закладу тощо. За рахунок додатково виділених коштів вдалось придбати мед інструментарій на суму 75,8 тис.грн. (бікси для знезараження медичного інструментарію, опромінювачі бактерицидні, прилади вимірювання тиску, штативи, термометри технічні ТТЖ, термометри електроконтактні, мед інструментарій для ЛОР-кабінету, гінекологічної служби, операційного блоку та хірургічного кабінету).

Покращився  обсяг фінансування на продукти харчування, на їх придбання додатково було виділено 132,0 тис.грн.

З метою покращення стану забезпеченості лікувального закладу  належним  м’яким  та твердим  інвентарем в 2015 році була проведена закупівля твердого інвентарю в відділення стаціонару на суму 56,8 тис.грн.  та м’якого інвентарю  на суму 30,0 тис. грн.

На виконання державних, регіональних програм та комплексних заходів з охорони здоров’я за рахунок районного бюджету витрачено 298,5 тис.грн., в тому числі по Машівській ЦРЛ – 253,5 тис.грн., та Машівському ЦПМСД витрачено 45,0 тис.грн. (По програмі протидії захворюванню на туберкульоз 37,4 тис.грн; «Цукровий діабет» - 146,8 тис.грн.;  по програмі «Репродуктивне здоров’я нації» - 72,8 тис.грн., програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини – 20,0 тис.грн., програма боротьби з  онкологічними захворюваннями -5,4 тис.грн., розвитку донорства крові та її компонентів - 8,5 тис.грн. та інші).

Ринок праці

На протязі  2015 року за сприянням у працевлаштуванні до  районного центру зайнятості звернулося 2500 осіб, що менше порівняно з 2014 роком на 1,6 %. Кількість зареєстрованих безробітних на кінець року становила 1038 осіб. Працевлаштовано на вільні та новостворені робочі місця 842 незайнятих громадян. Допомогу по безробіттю отримували 921 чол.

Для проведення оплачуваних громадських робіт укладено 32 договори  та створено 182 робочих місця. В оплачуваних громадських роботах взяли участь 175 осіб. Витрачено коштів на організацію і проведення громадських робіт – 553,4 тис. грн. Для виконання робіт тимчасового характеру на сільськогосподарських підприємствах району було створено 274 тимчасових робочих місць, на які направлено безробітних.

За направленням центру зайнятості проходили професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації  328 безробітних.

За оперативними даними станом на  1.01.2016 року загальна заборгованість із виплати заробітної плати по підприємствах, які звітуються до районного відділу статистики становить  200,8 тис.грн. – ВАТ «Гадячсир».

Щодекадно проводиться  моніторинг стану виплати заробітної плати на підприємствах району. Питання погашення заборгованості із заробітної  плати постійно розглядається районною комісією ( 8 засідань).

          Середньомісячна заробітна плата одного  працівника  складає за січень-вересень 2015 року  4638 гривень,   порівняно з відповідним періодом минулого року ріст становить 35,1 %.     

Соціальний захист

          Протягом   2015 року виконання завдань у соціальному захисті населення було направлено на вдосконалення  існуючої  системи  соціального захисту населення, збільшення кількості та видів послуг, впровадження нових інноваційних форм обслуговування  соціально вразливих категорій населення з  віддалених сіл району.

          У 2015  році забезпечено своєчасну виплату всіх видів державної допомоги на загальну суму 21,8 млн.грн.

          З початку року субсидії на житлово-комунальні послуги призначено 4636 сім’ям  на суму 21,9 млн.грн., профінансовано 14,6 млн.грн. Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги склав 1614,49 грн. Для вчасного призначення субсидій та інформування громадян району було залучено на громадські роботи  23 особи.

Забезпечується належне функціонування Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Станом на 01.01.2016 року в районі обліковується 6474 осіб пільгових категорій населення.
            В районі користується пільгами з оплати житлово-комунальних послуг 2720 осіб пільгових категорій населення. Відшкодовано підприємствам, надавачам послуг, за надані пільги на суму  3,9 млн.грн.

За рахунок  коштів державного бюджету  видано  121 технічний засіб реабілітації  інвалідам на суму 351,4 тис.грн.

Санаторно-курортним лікуванням в 2015 році скористалися 42 інваліди. 

Відповідно заходів районних програм  в 2015 році  виплачено:

- за Програмою соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачено кошти в сумі 51,0 тис. грн.. до Дня Чорнобильської трагедії та 20,0 тис.грн. для додаткового безоплатного відпуску ліків за рецептами лікарів та безоплатного зубопротезування.

- за Програмою «Турбота» виплачено кошти в сумі 138,0 тис.грн. для надання матеріальної підтримки особам, та сім’ям, які гостро цього потребують у зв’язку з хворобою, скрутним матеріальним становищем, різним групам та категоріям інвалідів, малозабезпеченим.

- за Програмою соціально-економічного розвитку Машівського району виплачено кошти в сумі 213,0 тис.грн. для забезпечення соціальної підтримки потерпілим (пораненим) та членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали учать у антитерористичній операції в районах її проведення в тому числі надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, а також одиноким особам або членам сімей осіб, які беруть участь у антитерористичній операції в районах її проведення та членам сімей осіб, мобілізованих в Збройні Сили України.

 

На сьогоднішній день структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надається  50 видів різноманітних соціальних послуг, протягом  2015 року  отримали послуги – 3013 чоловік, з них  інвалідів - 601 чоловік.

      У відділенні соціальної допомоги вдома терцентру навантаження на одного соціального робітника складає 6-7 осіб на 1 соціального робітника, що дає змогу більш якісно надавати соціальні послуги.  Соціальні робітники забезпечені велосипедами, господарськими сумками, робочим одягом та взуттям. Для   соціальних робітників, які надають послуги у суміжних селах, придбано чотири нових велосипеда на загальну суму 9960 гривен, зимове взуття на суму 7050 гривень,  халати в кількості 30 штук на загальну суму 5505 гривень.

       Вживаються  заходи щодо наближення соціальних послуг  до сільського населення району. Так, в селі Ряське працює підрозділ   відділення соціально-медичних послуг. Протягом 2015 року цим підрозділом надано медичних послуг 231 особі. У відділенні  соціально-медичних послуг запроваджено  виїзне обслуговування громадян по сільських радах району, протягом  2015 року такі прийоми здійснено у дев’яти сільських радах району. Для завершення ремонту у відділенні соціально-медичних послуг  придбано матеріалів на  суму 27000 гривень, які виділено додатково з районного  бюджету. Для запровадження нової медико-соціальної послуги по визначенню рівня глюкози у крові в 2015 році придбано сучасний, ефективний прилад-глюкометр та тестові смужки на загальну суму-1865 гривень. З часу запровадження цю послугу отримали 151 особа з числа інвалідів та громадян похилого віку. Послуга надається  безкоштовно.              

      Для урізноманітнення надання соціально-педагогічної послуги у відділенні соціально-побутової адаптації у 2015 році були здійснено 3 екскурсії – дві до м. Полтави в Краєзнавчий музей та музей - садибу І.П.Котляревського і екскурсія до селища Опішне в національний музей-заповідник українського гончарства. Для проведення свят залучаються із концертними програмами учні музичної школи та Машівської спеціалізованої школи.

      Для осіб, які не мають змоги  отримати послуги перукаря, швеї, взуттєвика  щоп’ятниці здійснюється обслуговування працівниками громадян вдома. З метою покращення якості надаваних послуг для майстрів цього відділення придбано: для перукаря- новий набір інструментів, для швеї-швейний оверлок,  для майстра з ремонту взуття-матеріали для проведення якісного ремонту взуття. Для поліпшення умов праці  взуттєвика  придбано сучасну потужну витяжну шафу вартістю 2355 гривень.          

       Відділенням «Соціальний офіс»  надається допомога громадянам в складанні правових документів, проводиться соціальний супровід,  облік бездомних громадян, функціонує «Азбука юридичних знань», надаються послуги «соціального таксі».

     Відділенням «Пункт прокату засобів реабілітації» надаються засоби реабілітації в користування. Протягом 2015 року надано в користування громадянам 101 засіб реабілітації,серед них -12 інвалідів. У 2015 році поповнено матеріальну базу відділення, передано додатково  11 засобів реабілітації з управління праці та соціального захисту населення.

      Система надання соціальних послуг потребує подальшого розширення і вдосконалення якості їх надання.

 

 Наразі одним з найбільш актуальніших завдань є комплексне вирішення питань соціального забезпечення, соціального захисту військовослужбовців, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей.

           За час проведення АТО районною державною адміністрацією  зібрано грошових коштів на загальну суму 31.7 тис. грн.  Ці кошти були використані на придбання: бронежилетів, касок,  приладу нічного бачення, ремкомплектів, наборів інструментів для ремонту автомобілів, термобілизни, взуття, одягу, продуктів харчування. Крім того зібрано та відправлено в зону АТО  18.3 т продуктів харчування,  медикаментів на суму 6.3 тис.грн.

Налагоджено тісну співпрацю з волонтерами Полтавського Батальйону Нбайдужих, що дає можливість забезпечити потреби наших земляків в зоні АТО.

За рахунок залучених РДА коштів проведено поховання загиблого учасника АТО / 12 тис.грн/.

 

Рішенням тридцять п’ятої сесії Машівської районної ради шостого скликання від 22 квітня 2015 року №397 внесено зміни до «Районної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2013-2020 роки», а саме розділ 5 «Соціальне супроводження учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» пункт 5.1 організація відпочинку (з наданням оздоровчих послуг) демобілізованих військовослужбовців, які проходили військову службу в районах проведення антитерористичної операції, та членів їх сімей (дружини (чоловіка), неповнолітніх дітей). 

            Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 24.04.2015 №133 "Про створення районної комісії з розгляду питань організації відпочинку (з наданням оздоровчих послуг) демобілізованих військовослужбовців, які проходили службу в районах проведення антитерористичної операції, та членів їх сімей" створено робочу групу для організації оздоровлення демобілізованих та членів їх сімей.

           Затверджений відповідний Порядок організації оздоровлення даної категорії. Відповідно до якого під час здійснення соціального супроводження сімей учасників АТО центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді забезпечує три основні аспекти роботи: вирішення соціально-побутових проблем таких родин, надання необхідної психологічної підтримки з метою виведення зі стресового стану, спричиненого психотравмувальними подіями, а також організація відпочинку з послугами оздоровлення для учасників АТО та їхніх сімей шляхом закупівлі путівок на відпочинок на 12 днів.

         Соціальна робота зі демобілізованими військовослужбовцями розпочинається після отримання даних про них з військового комісаріату. Після цього за триденний термін соціальний працівник відвідує військового вдома. У процесі перш за все з’ясовуються наявні проблеми, потреби та здатність їх задовольнити, межі втручання в родину. Там саме складається соціальний паспорт сім’ї.

      Соціальний паспорт заповнюється у присутності членів сім’ї та за їхньою згодою. Він містить відомості про стан здоров’я військового, наявність або відсутність змін, пов’язаних із захворюванням, зайнятість, діяльність членів родини, що пов’язана з задоволенням суспільних та особистих потреб, які приносять певний прибуток.

   Також враховуються основні доходи, рівень прибутку членів сім’ї, чи вистачає реальних доходів для повноцінного функціонування родини, рівень стабільності прибутку, чи отримує родина всю належну допомогу і виплати також додаткові відомості про сім’ю, інформацію щодо сімейних стосунків та соціальної інтеграції тощо.

    Потім за даними, внесеними до паспорта, визначаються основні потреби, перелік необхідних послуг і коло спеціалістів, яких потрібно залучити. У разі виникнення проблем та потреб центр соціальних служб повідомляє відповідну установу чи організацію, до повноважень яких входить вирішення конкретної проблеми. Це і працевлаштування, і отримання медичної допомоги, і оформлення соціальних виплат.

      Обов’язкова складова реабілітації військовослужбовців та їхніх родин – це відпочинок та оздоровлення у санаторіях області – курорт «Миргород» у Миргороді, а також санаторії в Зіньківському, Великобагачанському та Новосанжарському районах.

         На даний час центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться робота із 61 демобілізованим учасником АТО та двома демобілізованими, який не являється учасниками АТО, стосовно вивчення питання здійснення соціального супроводу, оздоровлення, санаторного лікування та оформлення пільг. Вивчалося питання працевлаштування демобілізованих. Надається допомога в оформленні відповідних пакетів документів. 

63 демобілізованих, отримати матеріальну допомогу в розмірі 500 гривень. До районного центру зайнятості направлено 17 демобілізованих, які не мали роботи. Цих осіб поставлено на облік в центрі зайнятості та присвоєно статус безробітного, одну особу влаштовано на громадські роботи та одну працевлаштовано.

      За медичними показниками закуплено 28 путівок в лікувально-оздоровчі заклади Полтавської області для 15 демобілізованих учасників АТО та 13 членів їх сімей. Які виявили бажання оздоровитися. Зокрема для 3 демобілізованого та 6 членів сім'ї в санаторій «Сосновий бір», 14 путівок  в санаторій «Миргород» для 8 демобілізованих та 6 членів сімей, 2 путівки в санаторій «Хорол»(для 1 демобілізованого і 1 члена сім’ї), 2 путівки в санаторій «Полтава» для 2 демобілізованих, санаторій «Березовий гай» для 1 демобілізованого на загальну суму 107532 гривень, з них 95 тис. з обласного бюджету, 12532 з місцевого бюджету. Нажаль, решта демобілізованих та членів їх сімей не виявили бажання оздоровитися та написали відмови від запропонованого відпочинку.

 

Стосовно виділення земельних  ділянок  учасникам АТО.

Подано  23  заяв  на отримання земельних ділянок:

       в т.ч. по сільських радах

Машівська селищна рада – 8

Дмитрівська                       – 3

Абрамівська                         - 1

Андріївська                         - 1

Кошманівська                     - 9  ( за межами населеного пункту)

Базилівщинська                 - 1 ( за межами населеного пункту)

Дано дозвіл сільської ради на виділення документації та виділено землю 74 чоловікам,    143,72    га.

      В т.ч.    по сільських рада

Сахнівщинська          – 16 чол.   32 га.

Абрамівська                -7 чол.    14 га.

Андріївська                 -2 чол.     4 га

Коновалівська             -3 чол.   4.20 га

К.Суходільська          – 9 чол.   17.0 га

М.Нехворощинська   – 4 чол     8 га

Селещинська               - 16 чол. 30.525 га ( за межами населеного пункту)

Павлівська                   - 10 чол.  20 га

Старицьківська            – 5 чол.  10 га.

Михайлівська               - 2 чол.  4 га

    

 На черзі на квартирний облік стоїть 3 чоловіки (Машівська селищна  та Селещинська сільська рада)

Стоїть на постійному контролі і Питання щодо забезпечення соціальної підтримки громадян, які опинились у складних життєвих умовах через тимчасову окупацію частини країни та проведення антитерористичної операції  у східному регіоні.

В районі обліковано 144 сім’ї, у складі яких 240 осіб з них 41 дитина, 110 пенсіонерів, 26 інвалідів, 63 особи працездатного віку з них 35 потребують працевлаштування.  

 У 2015 році 121 сім’ї внутрішньо переміщених осіб, призначено щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, на сьогодні допомогу отримують 75 сімей.

Підтримка сім’ї, дітей та молоді

З метою забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на сімейне виховання службою у справах дітей спільно з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в 2015 році до сімейних форм влаштовано 11 дітей: 4 - усиновлено, 4 - влаштовано під опіку, 3 - повернено на виховання батькові в зв’язку з визнанням батьківства. Також в районі функціонує  1 прийомна сім’я, в яких виховується  2 дітей, та два дитячих будинків сімейного типу, в якому виховується 12 дітей ( в 2015 році довлаштовано 1 дитину), в сімях опікунів ( піклувальників) виховується 31 дитина. З 39 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на обліку служби у справах дітей, лише шестеро виховується в інтернатних закладах. 

         Протягом 2015 року проводилася і продовжується робота  з  популяризації альтернативних  форм  сімейного  виховання - прийомних  сімей і  дитячих  будинків сімейного  типу, розповсюджено близько 188  буклетів та 90 листівок вказаної  тематики для  бажаючих створити  прийомну  сім’ю.

         Для захисту житлових і майнових прав дітей постійно ведеться облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на 01.01.2016 року житло на праві власності мають 5 дітей, на праві користування – 22. Розпорядженнями голови райдержадміністрації або рішеннями виконкомів сільських (селищної) рад призначенні відповідальні за стан збереження житла. 4  дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не мають житла, по досягненні 16 річчя поставленні на квартирний облік.

З метою своєчасного виявлення дітей, які залишились без піклування батьків, попередження соціального сирітства, щомісячно проводяться профілактичні рейди «Діти вулиці», «Підліток», «Бездоглядний» під час яких  перевірено умови проживання  у 29 сім’ях, в яких виховуються 67 дітей. З батьками були проведені  профілактичні бесіди  щодо усунення недоліків у вихованні та утриманні  дітей. Семи батькам вручені пам’ятки про відповідальність за невиконаннями ними своїх обов’язків стосовно дітей.

Для формування здорового способу життя молоді фахівцями із соціальної роботи проводились профілактичні бесіди на  актуальні теми: профілактика вживання алкоголю та куріння, про здоровий спосіб життя,  проти насильства в сім’ї, правову відповідальність неповнолітніх, мотивацію до навчання,  також проводилися різноманітні акції із залученням молоді.

          Протягом 2015 року фахівці центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді взяли участь у різноманітних заходах для дітей, таких як : день Матері, день захисту дітей, день родини, День Незалежності, День селища, день боротьби зі СНІДом і день Святого Миколая. До дня Святого Миколая було закуплено і роздано 108 солодких подарунків дітям-сиротам та дітям-інвалідам, а до дня родини було закуплено 3 подарунки: у 2 дитячих будинка сімейного типу та в прийомну сім’ю.

Культура

З метою розвитку культури, створення належних умов для змістовного відпочинку мешканців району, популяризації народних традицій, звичаїв протягом звітного періоду  в закладах культури району - будинках культури, клубах, бібліотеках, музеях, дитячій школі естетичного виховання були організовані та проведені культурно-мистецькі заходи, урочистості,  мітинги, тематичні екскурсії, книжкові виставки, уроки мужності, бесіди, усні журнали та інші заходи по відзначенню державних, календарних свят (30 свят). 

         Районним будинком  культури спільно з відділом освіти було проведено дитячий фестиваль обдарованої молоді „Веселка”. Учні дитячої школи естетичного виховання прийняли участь в обласних конкурсах, проведено святкові концерти до 70-ї річниці Перемоги у Великій вітчизняній війні, Дня захисту дітей, 19-ї річниці Конституції України, до Дня Незалежності України, до Дня визволення Машівщини та Дня партизанської слави, з нагоди ювілею надання колективам «Славяне» та «Горошини» звання «народного» тощо.

 В 2015 році відбувся захист звання «народний» та «зразковий» колективів: дитячого зразкового ансамблю „Горошини”, зразкового ансамблю народного танцю „Відродження”, народних вокальних ансамблів «Славянє» та «Гармонія», народного хорового колективу «Відрада», народного вокально-інструментального ансамблю «Калейдоскоп», народних драматичних колективів с.Базилівщина та с.Кошманівка. В серпні художня самодіяльність Машівського районного будинку культури, Кошманівського, Базилівщинського, Михайлівського, Сахнівщинського, Миронівського сільських будинків культури взяли активну участь у Сорочинському ярмарку.

         Центральною бібліотечною системою за кошти місцевого бюджету проведено підписку періодичних видань.

           В закладах культури в 2015 році проведено ремонтні роботи з метою енергозбереження та утеплення приміщень з місцевого бюджету, спонсорських коштів та субвенцій сільських рад.

Використано коштів  всього – 1289,9  тис.грн.,

в тому числі  : кошти районного бюджету – 1014,9 тис.грн.

субвенція сільських рад – 78,0 тис.грн.

спонсорські кошти – 197,0 тис.грн.

В розрізі об’єктів культури :

Михайлівський СБК – замінено вхідні та міжкімнатні двері, 22 вікна на суму 197,0 тис.грн.

Сонячний СК – замінено 11 вікон, вхідні та 4 міжкімнатних дверей, проведено поточний ремонт приміщення  на суму 160,3 тис.грн.

Абрамівський СК –проведено  поточний ремонт приміщення на суму 2,6 тис.грн.

Сахнівщинський СБК – встановлено котел, замінено вхідні та міжкімнатні двері на суму 50,0 тис.грн.

Базилівщинський СБК – замінено вхідні двері на суму 7,9 тис.грн.

Старицьківська СБК – замінено 2 вікна на суму 6,0 тис.грн.

Районний будинок культури – проведено поточний ремонт приміщення та ремонт водогону на суму 230,0 тис.грн.

Центральна районна бібліотека – проведено ремонт даху, ганку, приміщень, замінено 15 вікон, проведено водогін та реконструкцію каналізаційної системи, побудовано туалет на суму 216,1 тис.грн.

Андріївський СБК - замінено 17 вікон на суму 70,0 тис.грн.

К.Суходільський СБК – замінено 13 вікон, вхідні двері на суму 100,0 тис.грн.

Старицьківський СБК – закуплено шифер на покрівлю даху в сумі 19,0 тис.грн.

Малонехворощанський ЦДДМ – замінено 12 вікон на суму 50,0 тис.грн.

Павлівський СБК -  замінено 7 вікон на суму 35,0 тис.грн.

Кошманівський СБК – замінено 15 вікон на суму 100,0 тис.грн.

Першотравневий СК - замінено двері на суму 7,0 тис.грн.

Школа естетичного виховання – замінено вхідні двері, проведено ремонт підлоги та ганку на суму 39,0 тис.грн.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора