A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська районна рада

Сальмонельоз та його профілактика

Дата: 11.08.2018 06:45
Кількість переглядів: 1083

  Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається найдрібнішими живими мікроорганізмами – бактеріями, що називаються сальмонелами.

 Основним місцем їх знаходження  є кишківник тварин, птахів та людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатись в навколишньому середовищі, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних продуктах,  холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.
   Найхарактернішою ознакою збудників цих захворювань є те, що вони потрапляють в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз  тварини, птахи, яйця забруднені водоплавної птиці, гризуни.
В Україні майже кожного року мають місце випадки групових захворювань.  За даними Держпродспоживслужби України нещодавно в Києві зареєстровано масове отруєння людей після вживання шаурми. Лабораторні дослідження встановили, що причиною отруєння є сальмонела.
Основні причини цих захворювань: приготування продуктів і страв при недотриманні правил особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання, участь  в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень в закладах громадського харчування.
Проявами сальмонельозу можуть бути слабкість, болі в животі, кишково-шлункові розлади,  нудота, блювота, пронос, значне  підвищення температури тіла.
Захворюваність сальмонельозом  найчастіше спостерігається в літньо-осінній період року, серед вікових груп населення більше хворіють діти від 1 до 4-х років. Особи, які їх доглядають, не завжди дотримуються правил вигодовування малят, правил особистої гігієни, не слідкують за тим, аби продукти пройшли достатню термічну обробку, а овочі та фрукти були належно вимиті, використовують невідповідні для віку дитини продукти.
Профілактика сальмонельозу дуже проста. Щоб звести до мінімуму ризик зараження, потрібно лише виконувати наступні рекомендації: 
– дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни: ретельно мийте руки з милом після відвідування вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках, а також звертайте увагу на температурний режим та терміни зберігання вказаної продукції в торгівельній мережі;
– не зберігайте в домашньому холодильнику сирі продукти поряд з продуктами, які не підлягають термічній обробці (до прикладу, поряд з салатами, холодцем, молочними продуктами не можна зберігати сирі полуфабрикати з м’яса, птиці або сирі яйця);
– використовуйте окремий кухонний інвентар (розробні дошки, ножі), посуд для сирих і готових продуктів; після розробки сирого м’яса ретельно вимийте та ошпарте інвентар і посуд;
– перед споживанням піддавайте ретельній термічній обробці м’ясні продукти, яйця, рибу; дотримуйтесь правил кулінарної обробки продуктів та технології їх приготування;
– ретельно мийте курячі яйця перед використанням; яйця водоплавної птиці (качок, гусей) використовуйте лише для виготовлення виробів з тіста, які піддаються тривалій термічній обробці;
– не зберігайте готові страви при кімнатній температурі більше ніж 2 години;
– салати, вінегрети, паштети та інші страви, які не піддаються повторній термічній обробці, вживайте відразу після приготування;
– овочі, фрукти, зелень ретельно мийте під проточною водою, а потім ошпарюйте кип’ятком; молоко вживайте тільки пастеризоване або кип’яче.
Якщо ж все-таки не вдалось вберегтися від такого неприємного захворювання, як сальмонельоз, необхідно терміново звернутися до лікаря. 
Головна наша мета – попередження. Виконання вищевказаних рекомендацій допоможе вам запобігти неприємностям, зберегти здоров’я та хороший настрій.

Начальник Машівського 
районного управління                                                    Міщенко А.Г.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора